duidelijk communiceren over zorginnovatie
Cristi Middag

Cristi Middag

Online Marketeer & Copywriter

Schrijven over zorginnovatie: zo zorg je dat jouw boodschap de doelgroep bereikt

De zorg wordt steeds beter. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en steeds meer vormen van technologie breken succesvol door in de zorg. Een grote succesfactor voor zorginnovatie is de samenwerking tussen wetenschap/techniek en de praktijk. Werk samen met mensen uit de praktijk en je leert ze beter kennen. Dit levert je waardevolle informatie op, rechtstreeks van de werkvloer. Hoe beter je deze mensen kent, hoe beter jouw boodschap aansluit bij de praktijk. Zo vergroot je hun betrokkenheid en de kans dat ze uiteindelijk met jouw zorginnovatie aan de slag gaan. Maar hoe betrek je de mensen uit de praktijk eigenlijk bij het schrijven van jouw boodschap?

Dit blog is bedoeld voor iedereen die schrijft over zorginnovatie. Je leert hoe je de vertaalslag maakt van wetenschap/techniek naar praktijk. Zo zorg jij ervoor dat de praktijk écht wat heeft aan jouw boodschap.

In dit blog

communiceren over zorginnovaties

Ga eerst in gesprek met de doelgroep

Voordat je met de tekst aan de slag gaat, ga je eerst in gesprek met mensen uit de praktijk: jouw doelgroep. Waarom? Omdat je wil dat deze mensen uiteindelijk met jouw product of dienst aan de slag gaan. En de beste manier om dat voor elkaar te krijgen is door de boodschap aan te laten sluiten bij de praktijk.

Hoe beter je de doelgroep leert kennen, hoe beter jouw boodschap aansluit bij de praktijk. Ga dus regelmatig in gesprek met mensen uit de praktijk. Ontdek wat hen bezighoudt, beweegt en motiveert. Vraag waar ze tegenaan lopen, wat wel en niet lukt en welke wensen ze hebben. Geef ze voldoende ruimte om hun verhaal en ervaringen te vertellen, zodat ze zich gehoord en begrepen voelen. Zo doe je waardevolle ontdekkingen én je creëert draagvlak voor jouw zorginnovatie.

Een grote valkuil, zeker voor bevlogen professionals, is de neiging om te vragen naar wat je wil horen. Je praat vooral met de doelgroep om jouw aanname bevestigd te krijgen. Je zoekt niet echt naar wat de praktijk nu écht drijft en waarom ze (nog) niet voor jouw zorginnovatie kiezen. Al ben je nog zo overtuigd van jouw zorginnovatie, als de praktijk hier anders over denkt, dan komt de boodschap niet over. Laat je eigen ideeën dus los en vraag door. Wees niet bang om ‘domme’ vragen te stellen. Ga uit van de gedachte: ik begrijp er niets van en ik wil alles van mijn doelgroep weten.

Is je doelgroep even niet in de buurt? Ga dan eens in gesprek met je buurman, je collega van een andere afdeling of een voorbijganger in de supermarkt. Mijn ervaring is dat ook mensen die niet bij je doelgroep horen waardevolle kennis hebben.

in gesprek met je doelgroep

Heb je helder wat de wensen van de praktijk zijn? Mooi zo. Dan kun je nu het doel van de tekst bepalen. Wat wil je dat de praktijk na het lezen onthoudt of gaat doen? Vertaal dit in een duidelijke oproep tot actie. Als het goed is sluit het doel van de tekst aan op de wensen van de praktijk.

5 schrijftips om je doelgroep beter te bereiken via tekst

Je kent je doelgroep en je weet wat je met je tekst wilt bereiken. Nu is het tijd om die informatie om te zetten in een pakkende tekst. Vol enthousiasme kruip je achter je laptop. Je opent Word en vervolgens zit je te staren naar een flikkerende cursor op een akelig wit scherm. Beginnen met schrijven is lastig. Want waar begin je? Wat vertel je allemaal? En hoe zorg je ervoor dat de praktijk uiteindelijk aan de slag gaat met jouw zorginnovatie? Ik deel 5 schrijftips met je voor een boodschap die jouw doelgroep écht aanspreekt.

Geen zin om de hele tekst te lezen? Bekijk dan de infographic.

Tip 1: Trek de aandacht en houd die vast

Mensen hebben weinig tijd en willen binnen een paar seconden weten waar ze aan toe zijn. Je wilt dus meteen de aandacht trekken van je doelgroep. Dat doe je met een pakkende titel. Een titel die de doelgroep nieuwsgierig maakt én die meteen duidelijk maakt wat ze aan jouw boodschap hebben.

Vind je het moeilijk om tot de kern te komen, stel jezelf dan de volgende vraag: wat vertel je als je maar één regel hebt? Dat is jouw kernboodschap.

Gelukkig zijn er genoeg tips die je helpen om een pakkende titel te schrijven. Google eens op ‘pakkende titels’ en de artikelen vliegen je om de oren. Begin je titel bijvoorbeeld met een getal, zoals ‘5 schrijftips om je doelgroep beter te bereiken via tekst’. Bedenk daarnaast welke titels je zelf goed vindt. Op welke titels zou jij klikken? Op welke manier zijn deze titels geschreven? En wat maakt deze titels zo aantrekkelijk dat je erop klikt?

Heb je eenmaal de aandacht van de doelgroep, dan is het de kunst om die aandacht vast te houden. Maak je doelgroep nieuwsgierig, zodat ze verder willen lezen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Begin bijvoorbeeld met een quote, een vraag of een (waargebeurde) anekdote. Vraag jezelf af: wat zou je een vriend in de kroeg hierover vertellen?

Tip 2: Vertel het kort en duidelijk

Als expert wil je het liefst alles vertellen over jouw zorginnovatie. Maar als de boodschap zo verandert in een lange tekst met veel jargon en wollige taal, dan haken mensen af. Je bereikt de praktijk beter met een korte en duidelijke boodschap. Wees dus selectief en kritisch: wat is écht belangrijk voor ze?

Deel je tekst op in korte alinea’s, maak zinnen niet langer dan 15 woorden en geef één boodschap per zin. Gebruik opsommingen en (pakkende en activerende) tussenkoppen om de tekst beter leesbaar te maken. Vind je het moeilijk om kort en bondig te schrijven? Schrijf eerst wat je wil schrijven en schrap daarna. Wees streng voor jezelf en vraag jezelf bij iedere zin af: is de tekst nog begrijpelijk als ik deze informatie weglaat?

Wil je kort en duidelijk vertellen over jouw zorginnovatie? Vertel je verhaal dan zoals je dat op een verjaardag zou doen.

Zorg daarnaast dat het taalgebruik aansluit bij de taal van de praktijk. Of schrijf de tekst zo dat iedereen die begrijpt. Vermijd vaktaal en wollige woorden. Als specialist snap je al die termen wel. Je komt ze tenslotte dagelijks tegen in je werk. Maar zodra je met de praktijk communiceert, is bijna elke vakterm een valkuil. Begrijpen ze je niet, dan haken ze af. Heldere taal is dus aantrekkelijker.

vertel je verhaal als op een verjaardag

Tip 3: Schrijf persoonlijk

Niets is zo menselijk als de gezondheidszorg. Het gaat tenslotte over ons lichaam. Over ons vermogen om te ademen en bewegen. Over leven. Toch zijn veel teksten over de zorg wetenschappelijk en zakelijk. En dat is jammer. Je boodschap is zo minder toegankelijk en minder goed leesbaar. Het lezen kost veel tijd en dus beginnen veel mensen er niet eens aan. Hoe zorg je ervoor dat mensen zich wel aangesproken voelen door jouw boodschap? Schrijf persoonlijk.

Als je de doelgroep persoonlijk aanspreekt, dan voelen ze zich meer betrokken. En hoe groter de betrokkenheid, hoe groter de kans dat jouw zorginnovatie gebruikt wordt in de praktijk. Gebruik dus regelmatig ‘je’ of ‘u’ in de tekst. Praat daarnaast over klantvoordelen in plaats van over productvoordelen.

Dus in plaats van ‘Onze zorgapp maakt gebruik van de meest geavanceerde blockchaintechnologie.’, schrijf je: ‘Met onze app heb je altijd en overal toegang tot een up-to-date patiëntendossier. Zo lever je de beste zorg en heb je meer tijd voor de patiënt.’

Laat ook emoties doorklinken in je tekst. Ons gedrag wordt namelijk voor een groot deel bepaald door onze emoties. Bedenk eerst welke emoties je doelgroep voelt, voordat ze kennis hebben gemaakt met jouw zorginnovatie. Daarna bedenk je hoe ze zich willen voelen na gebruik. Die emoties verzin je – als het goed is – niet zelf, maar haal je uit de eerder gevoerde gesprekken met de doelgroep. Vervolgens gebruik je woorden in de tekst die deze emoties oproepen.

Tip 4: Schrijf actief

Wil je de doelgroep echt meevoeren in jouw boodschap? Schrijf actief. Je kunt elke zin passief of actief schrijven. Actieve zinnen zijn prettiger om te lezen dan passieve zinnen. In een passieve zin zeg je bijvoorbeeld:

Doordat onze doelgroep intensief bij het ontwikkelproces wordt betrokken, kunnen onze producten goed afgestemd worden op hun interesses.

Wie betrekt de doelgroep nu precies bij het ontwikkelproces? Dat wordt niet duidelijk in deze zin. De zin is vaag en daardoor niet echt aantrekkelijk. Buig je de zin om naar een actieve vorm, dan krijg je dit:

Wij betrekken onze doelgroep intensief bij het ontwikkelproces. Ons product sluit daardoor goed aan bij hun interesses.

Als lezer hoef je minder na te denken: je ziet meteen een beeld voor je van wat de schrijver bedoelt. In deze zin komen ook meer mensen voor, wat voor levendigheid zorgt. En we lezen nu eenmaal liever over mensen dan over dingen of vage begrippen.

Actief taalgebruik maakt de zin aantrekkelijker. Maar hoe zorg je er nu voor dat je actief schrijft? Leer jezelf aan om je zinnen te starten met het onderwerp en de persoonsvorm. Vraag jezelf eerst af: wie of wat speelt de hoofdrol in deze zin, en wat doet diegene? Pas daarna maak je de zin langer. Gebruik werkwoorden die je voor je ziet, zoals slenteren, rollebollen of gluren en vermijd zinnen met zullen, kunnen, willen, worden, etc.

Wil je weten hoe passief jij bent geweest bij het schrijven van een tekst? Gebruik de zoekfunctie in Word. Typ ‘word’ of ‘is/zijn’ in het zoekveld en druk op zoeken. Bijna elke passieve zin bevat namelijk een vorm van het werkwoord ‘worden’ of ‘zijn’.

Tip 5: Gebruik ook beelden

Wist je dat 2,5 miljoen Nederlanders laaggeletterd zijn? En dat ongeveer 1 op de 3 Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden heeft? Dat betekent dat een deel van jouw doelgroep moeite heeft met het begrijpen en in de praktijk brengen van informatie. Gebruik naast tekst ook filmpjes of illustraties om je boodschap toe te lichten.

Wil je meer weten over laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden? Bekijk dan deze factsheet van Pharos.

illustratie over gezondheidszorg

Kies beelden die aansluiten bij je boodschap en je laat de doelgroep in één oogopslag zien waar de tekst of alinea over gaat. Zo maak je je tekst meteen beter scanbaar én neemt de lezer de informatie gemakkelijker op.

Wat doe je na het schrijven?

Is het je gelukt om aan de hand van mijn tips jouw boodschap op papier te zetten? Top! Maar hier eindigt het niet mee. Want zelfs al ben je een goede schrijver en volg je trouw al deze tips op, het blijft moeilijk om los te komen van de kennis die je hebt. Dit wordt ook wel de vloek van kennis genoemd. We weten te veel en daarom vinden we het moeilijk om ons te verplaatsen in anderen die (nog) niet hetzelfde weten als wij. De kans is groot dat er hier en daar toch een vakterm of vaag begrip in je tekst is geslopen.

Je kunt 3 dingen doen:

    1. Leg de tekst even weg en kom er later nog eens op terug. Lees de tekst dan hardop voor. Zo ontdek je welke zin te veel is, waar je te veel uitleg geeft (of te weinig) of waar je misschien een te moeilijk woord gebruikt.

    2. Vraag iemand uit jouw doelgroep of jouw tekst lekker leest.

    3. Huur een tekstschrijver in die jouw tekst redigeert. Iemand zoals ik, die met een frisse en kritische blik naar jouw tekst kijkt, spelfouten eruit haalt en advies geeft over hoe je jouw boodschap beter kunt verwoorden.

Bespaar je jezelf liever de tijd en moeite om jouw boodschap op papier te krijgen? Ik help je snel en effectief jouw boodschap te vertalen van wetenschap/techniek naar de praktijk. Even kennismaken? Bel 06 13 744 927 of mail naar cristi@afternoonwritings.com.

Infographic

Benieuwd hoe je jouw doelgroep effectief kunt bereiken met tekst? Scrol naar beneden om de infographic te bekijken.

infographic doelgroep bereiken via tekst

Deel dit blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Afternoon Writings © 2019 All Rights Reserved
Design by Cristi Middag